Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Posjeta IKB-u: Imami Medžlisa Janja i Bijeljina

Posjeta IKB-u: Imami Medžlisa Janja i Bijeljina

www.ikb-berlin.de

Tokom vikenda, u periodu od 17. do 19. novembra 2017. godine, u oficijelnoj posjeti IKB-u bila je delegacija imama Medžlisa Islamske zajednice Janja i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina na čelu sa glavnim imamima, Omer ef. Camićem (Janja) i Samir ef. Camićem (Bijeljina). U delegaciji su bili još po jedan imam iz svakog od ova dva Medžlisa.

Predvođenje džuma-namaza i hutbu održao je Samir ef. Camić koji je ukazao na vrlo bitnu osobinu svakog vjernika, a to je skromnost. Nakon džuma-namaza, gosti su se družili sa našim džematlijama, a posebno sa onim koji su sa prostora bosanske Semberije.

Na javnoj tribini u subotu, gosti su predstavili rad ovih Medžlisa i ukazali na način postagresijskog života u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Kemal ef. Gutić (Janja) je napravio uvod te kroz prezentaciju u slikama zajedno sa Mirsad ef. Okanovićem (Bijeljina) približio nam podneblje Bijeljine i Janje. Fascinantni rezultati ova dva Medžlisa koji su vidljivi zahvaljujući predanom i hrabrom radu kao i njihovo prezentovanje prisutnim umnogome su podjećali na jedan igrani film u kojem glavni glumac ima mnogo poteškoća u svojoj ulozi, ali na kraju pobjeđuje i dolazi do sretnog kraja.

Vaz-i-nasihat nakon podne-namaza u nedjelju, pripao je Omer ef. Camiću, koji je ukazao na vrijednost lijepog odgoja u životu muslimana. Nakon ovog susreta i ikindija-namaza, naši gosti su se srdačno zahvalili na posjeti te smo se i oficijelno poselamili.

Dolazak delegacije Medžlisa IZ-a Janja i Bijeljina u Berlin, je svojevrstan način odavanja počasti mladim imamima koji svojim radom i hrabrošću stoje na istočnoj granici naše domovine i zajedno sa povratnicima u manji bosansko-hercegovački entitet čine bedem Islama na tim prostorima.

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu se zahvaljuje imamima Medžlisa Janja i Bijeljina na ovoj posjeti i predstavljanju svoga rada i uspjeha kojima se razlikuju od mnogih.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh