Jedan ashab je spravio hranu i pozvao Poslanika s.a.v.s. i ashabe. Nakon što je iznijeo hranu pred goste, jedan od njih se izmakao. Poslanik ga je upitao šta mu je, a on je odgovorio: Ja postim. Poslanik mu reče: Tvoj brat se potrudio i napravio hranu a ti kažeš: 'Ja postim'. Nego ti jedi sada, a posti drugi dan za ovaj današnji.

Obilježavanje 6. godišnjice otvaranja šehidskog spomen obilježja u Janji

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Janje i Bijeljine u proteklom odbrambenom ratu, u subotu 13. Aprila, obilježena je 6. godišnjica od podizanja Spomen obilježja šehidima i civilnim žrvama rata iz Janje. Program je počeo obilaskom bivšeg logora “Batković”. Stanovništvu iz Janje se i ove godine pridružila grupa bošnjaka – logoraša u “Batkoviću” iz Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora, Kozarca, Kalesije i Vlasenice.

Program je nastavljen u Atik džamiji, učenjem tevhida pred duše svih šehida, te obraćanjem predstavnika: Demobilisanih boraca – Mulamustafić Vahidin, predsjednik Saveza logoraša BiH – Mešković Jasmin, te izaslanik Muftije tuzlanskog – Osman-ef. Kavazović.

Na kraju programa najmlađi stanovnici Janje, polaznici Mekteba, su simbolično u rijeku Janju bacili 74 ruže.

Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Janje i Bijeljine i ove godine su Medžlis IZ Janja, Udruženje demobilisanih boraca Bijeljina-Janja i Udruženje logoraša Bijeljina-Janja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh