Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.

Dan Državnosti Bosne i Hercegovine

“Ljubav prema domovini je dio imana” Muhammed a.s.

Mladi pri MIZ Janja su obilježili 25. novembar – dan Državnosti Bosne i Hercegovine. Mladi su izveli prigodan program koji se sastojao od slušanja i pjevanja himni, recitala i zanimljivih i poučnih govora o našoj domovini.

Okupljnima se obratio Omer ef. Camić, glavni imam, te prenio nekoliko korisnih savjeta mladima.

“Svi znamo da druge domovine nemamo. Kakva god da je ona, naša je. Stoga je najvažnije da svi građani Bosne i Hercegovine, a posebno mladi naraštaji, baštine vrijednosti svoje zemlje. Da se ne bi zaboravilo, mi nosioci ove baštine trebamo čuvati sjećanje na državu, posebno mladi naraštaji jer na mladima svijet ostaje. Uvijek je mladost bila avangarda svakog društva i države, i to je naša zadaća jer mi smo u svojoj državi i ne damo nikom drugom da nam upravlja našom zemljom. Vrlo je značajno da se svake godine obilježava ovaj dan kako ne bi zaboravili našu historiju jer mi smo dobili temelje državnosti i državu Bosnu i Hercegovinu i mi zato nastojimo da to ne padne u zaborav.” (Omer ef. Jakupović)

Zahvaljujemo se omladini na izvedenom programu i molimo Allaha dž.š. da ih nagradi za njihov trud, a i nas da pomogne da budemo od onih koji će predano čuvati svoj din, domovinu i porodicu, i prenijeti je na buduće generacije u ljepšem svjetlu nego što smo naslijedili.

Polaznici naše igraonice su sa svojim muallimama također obilježili ovaj značajan datum.

Bosno i Hercegovino, neka ti je sretan dan Državnosti!!!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh