Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca.
(Buharija i Muslim)

Pamtiti vrijeme zločina i neljudskosti

Pamtiti vrijeme zločina i neljudskosti

U Janji je 12. marta zasjedao Organizacioni odbor za obilježavanje 22 godine od osnivanja zloglasnog logora na poljoprivrednom dobru u selu Batković pored Bijeljine, zločina nad civilima Bijeljine i nezvaničnog početka agresije na BiH. Logor Batković je prvi logor osnovan u BiH, te posljednji koji je zatvoren tek nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Uz podršku Saveza logoraša BiH i organizacija logoraša iz Krajine, Brčkog, Zvornika, Bratunca, organizacioni odbor u Janji i Bijeljini čine predstavnici Udruženja logoraša, Udruženja demobiliziranih boraca Armije BiH, BZK Preporod, te oba medžlisa Islamske zajednice. Sačinjen je protokol ove sumorne godišnjice čije obilježavanje će se upriličiti 1. aprila u bivšem logoru, da bi se još jednom podsjetilo na vrijeme zločina i neljudskosti. Očekuje se prisustvo velikog broja bivših logoraša iz svih krajeva BiH koji su prošli torture Batkovića, a 2. aprila na mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini proučit će se dova i fatiha za civilne žrtve rata u ovom gradu. Tevhid će biti proučen u Atik sultan Sulejmanovoj džamiji.

Logor Batković osnovan je 1. aprila 1992. godine, a prvi logoraši dovođeni su u narednim danima. Prve žrtve bili su su profesor Ferid Zečević i zlatar Husein Ćurtić Hapaka, koji su do smrti pretučeni u ovom logoru. No, prije stradanja dvojice uglednih Bijeljinaca, Arkanove ubice i domaći pomagači su od 31. marta do 3. aprila ubili oko dvije stotine civila u Bijeljini. Za zločine u ovom gradu niko do sada nije odgovarao, a za zločine u Batkoviću do sada su osuđena samo dvojica Bošnjaka logoraša, koji su svoju malodušnost i kukavičluk iskazali premlaćivanjem i mučenjem drugih logoraša. Aktuleno je suđenje četvorici optuženih za zločine u Batkoviću koje, u režiji Okružnog tužilaštva u Bijeljini, više liči na farsu nego na put kojim se dolazi do pravde.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh