Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem je rekao: Nema ni jednog čovjeka koji izađe iz svoje kuće tražeći nauku, a da mu meleki ne pruže svoja krila zadovoljni sa onim što čini.
(Tirimizi)

Izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Odluku o raspisivanju izbora, u skladu s Ustavom i pravilima izbornog procesa, Sabor Islamske zajednice donio je na sjednici održanoj u maju ove godine. Na osnovu navedene odluke Sabora Islamske zajednice, u petak, 2. decembra, održat će se izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Poštovane džematlije, pozivamo Vas da uzmete učešće u izborima i iskoristite svoje biračko pravo.

Na Izborima će se birati:
1. Članovi džematskih odbora;
2. Delegati u Skupštini medžlisa i
3. Delegati za izbor sabornika u Saboru IZ.
Na osnovu propisane procedure, Izborne komisije džemata su kandidirale članove svoga džemata, a liste su istaknute u džamijama ili oglasnim tablama.
Pravo glasa na izborima imaju članovi džemata, tačnije 3640 osoba na području Medžlisa Islamske zajednice Janja, a na osnovu utvrđenog biračkog spiska.
Biračka mjesta su: Atik džamija, Palutinska džamija i Omladinski centar za džemat Džedid džamije.

Biračka mjesta će biti otvorena od 09:00 do 19:00 sati.

 

Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, pojasnio je za Radio BIR procedure koje se provode prilikom održavanja izbora u Islamskoj zajednici.

– Izbori u Islamskoj zajednici su važna aktivnost, budući da je to način na koji se formiraju organi unutar Zajednice. Zbog karaktera Zajedice, koja nije isključivo imamska, nego u njoj prava i obaveze ostvaruju njeni pripadnici, podrazumijeva se obaveza davanja mogućnosti članovima da učestvuju u organima i utječu na njihovo uspostavljanje – izjavio je Karadža.

Pojasnio je da postoje izbori za različite nivoe u Islamskoj zajednici.

– Prvi nivo, gdje se provode neposredni izbori, je nivo džemata i biraju se džematski odbori, te predstavnici džemata za skupštinu medžlisa i predstavnici džemata koji će biti izborno tijelo za izbor sabornika. Svaki džemat ima pravo da bira dva svoja predstavnika koji će biti elektori, koji će birati sabornike na određenom području. Nakon toga slijede izbori za druge organe Zajednice – konstituiraju se skupštine, a onda te skupštine biraju izvršne odbore medžlisa. Treće je izbor sabornika, po izbornim okruzima – objasnio je Karadža.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh