Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer uistinu ono što je uništilo one prije vas je pretjerivanje u njoj.
(Ahmed)

DORUČAK U MEKTEBU

DORUČAK U MEKTEBU

Danas smo u džamiji okupili sve naše mektebske polaznike te nakon zajedničkog doručka iskoristili priliku da ponovimo i uvrdimo sve lekcije od početka mektebske godine. Da mekteb bude mjesto vjerskog učenja, identiteta, ljubavi prema gradu i domovini, mjesto igre, zabave, druženja i nezaboravnih trenutaka, naša je misija i zadaća.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Čovjek je na vjeri svoga druga, stoga dobro pazite koga uzimate za svoje prijatelje.” (Tirmizi, Ebu Davud, od Ebu Hurejre, radijallahu anhu).

Veselje i radost djece na licu ne moze moze ništa zamijeniti. Učimo našu djecu da su pažljiva i darežljiva prema svima, da međusobno se paze i poštuju. Šaljimo ih u mekteb, jer je mekteb bio i ostat će ogledalo naše svijesti i našeg odnosa prema vjeri dini Islamu.

Trebamo se podsjetiti na diječi Uzvišenog Allaha dž.š., koje glase:

”Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika.”

(At-Tagabun, 15.)

Dakle, na roditeljima je jedno veliko breme odgovornosti, kako i na koji način odgojiti svoje dijete i izvesti ga na selamet. Na ovo veliko breme odgovornosti upozorava i Muhammed s.a.v.s., pa kaže:

”Čovjek je pastir u svojoj porodici i biće odgovoran za svoje stado…” (Buharija i Muslim)

Iz samo ovoga ajeta i hadisa vidimo koliko je roditelj zadužen i odgovoran za svoje dijete da ga odgoji u duhu Islama, ali i da ga obrazuje, jer Uzvišeni Allah dž.š., kaže:

”…Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!”

Zahvaljujemo se i upućujemo dove Uzvišenom Allahu za našeg brata i sestru koji su bili donatori ovog današnjeg doručka.

Također se zahvaljujemo i mualimama Azemini, Almi i Almedini te našoj džematlijki Merimi koje su pripremile doručak i poslužile naše mekteblije.

Neka nas Uzvišeni Allah obasve sve Svojom milošću, oprostom i nagradom! Molimo Ga da nagradi svu našu djecu, da im da zdravlja, sreće i da bude zadovoljan sa njima. Amin!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh