Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina.
(Tirmizi)

Posjeta džematu Nur-Linz u Austriji

Posjeta džematu Nur-Linz u Austriji

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, hafiz Omer-ef. Camić boravio je u posjeti džematu Nur u Linzu, od 3. do 5. marta, na poziv Predsjednika džemata g. Trebinčević Adina i imama Adis-ef. Mahalbašića.

Hafiz Omer-ef. Camić je održao hutbu i klanjao džumu u petak, 3. marta 2023. godine. U okviru planirane posjete, održano je prigodno predavanje u subotu, 4. marta poslije jacije namaza, a nakon toga su prezentovane aktivnosti Medžlisa IZ Janja. U okviru ove posjete, delegacija Medžlisa je posjetila džamiju u izgradnji u džematu Vöcklabruck, tekiju “šejh Mehmed-ef. Hafizović” u mjestu Attnang Puchheim te džemat Wels. Delegaciju Medžlisa su činili glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, sekretar i blagajnik Mujaga-ef. Cifrić i član Skupštine Trebinčević Nedim.

Predsjednik džemata “Nur” je iskoristio priliku da musafire iz Bosne i Hercegovine odvede do džemata Vöcklabruck, gdje smo zatekli vrijedne džematlije kako užurbano rade na uređenju svoje nove džamije kako bi u njoj i adekvatnim uslovima dočekali i proveli mubarek mjesec Ramazan. Među vrijednim džematlijama smo zatekli Bošnjake iz Janje i Bijeljine ali i cijele Bosne i Hercegovine kao i muslimane iz Republike Turkiye.

Na poziv domaćina posjetili smo i tekiju “šejh Mehmed-ef. Hafizović” u mjestu Attnang Puchheim, prvu tekiju Bošnjaka u Austriji koja je u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. O tekiji, njenom postojanju i radu upoznao nas je šejh Muhamed Redžić, koji je u trenutku naše posjete vršio posljednje pripreme za tradicionalni mevlud, na koji su došli i pripadnici nakšibendijskog tarikata iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Njemačke.

Razlog naše posjete džematu “Nur” u Linzu jeste i održavanje prigodnog predavanja u okviru tribine koju organizuje ovaj džemat. Hafiz Omer-ef. Camić je održao prigodno predavanje na temu “Dova – najjače oružje vjernika i ubjeđenje da Allah dž.š. uslišava dovu kroz primjere iz sure Enbija”. Predavanje je održano u prelijepoj gradskoj džamiji koja je rezultat mukotrpnog rada nekoliko generacija muslimana u ovom gradu, od osnivanja “Islamske vjerske zajednice Linz”, 8. augusta 1988. godine. Sa početkom oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine, te prilivom velikog broja prognanika, u okviru “Islamske vjerske zajednice”, osniva se i Bošnjački džemat.

Prezentaciju aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Janja, održao je Mujaga-ef. Cifrić u prostorijama BKC-a. Prisutni su pažljivo pratili period obnove i razvoja Medžlisa Islamske zajednice Janja, od povratka u Janju 2001. godine, i obnove miniranih džamija, ponovnog uspostavljanja mektebske pouke i vjeronauke u školi kao i razvojnih projekata. Na prezentaciji su prikazani projekti za edukaciju djece i odraslih, projekti ekonomskog razvoja i održivosti, kao i planirani projekti našeg Medžlisa.

Druženje je nastavljeno u klubu BKC-a, a nakon toga je održan sastanak sa članovima odbora na kojem smo razmijenili iskustva u radu kao i izazove sa kojima se svakodnevno susrećemo. Iskazali smo svoje zadovoljstvo radom, napretkom i aktivnostima koje se provode u ovom džematu na čijem čelu su mladi i vrijedni ljudi.

U nedjelju smo iskoristili priliku te posjetili našeg džematliju, nastavnika i hadžiju Mehmedaliju Gutića, koji se nalazi na oporavku u obližnjoj banji. Hadžija Mehmedalija je aktivan član Islamske zajednice u Janji i Beču.

Posjetu Austriji smo završili obilaskom Trga Bošnjaka i džamije u Welsu u kojoj je dugogodišnji imam hafiz Senad-ef. Podojak, vrsni učač Kur'ana i inerpretator ilahija i kasida. Prisutnim džematlijama, nakon podne namaza, obratio se hafiz Omer-ef. Camić izražavajući zadovoljstvo pozitivnim aktivnostima i vrijednom radu Bošnjaka u Austriji.

Upućujući dove Gospodaru svjetova da nagradi naše domaćine, ojača džemat, učvrsti i održi muslimane na okupu u ovom dijelu Evrope, radujemo se budućoj saradnji!

M.C.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh