Prenosi se od Sehla ibn-Sa'da da je Resulullah s.a.w.s. rekao: U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih ce ući postači na Sudnjem danu i niko drugi mimo njih. Reći će se: 'Gdje su postači?' Oni će ustati i na njih niko drugi neće ući. Kada oni uđu, ona će se zatvoriti i niko više na njih neće ući.
(Buhari i Muslim)

Infrastrukturni projekti Medžlisa Islamske zajednice Janja

Infrastrukturni projekti Medžlisa Islamske zajednice Janja

Novi traktor Fatih – 4085

Početkom proljeća smo za lakšu i bržu obradu vakufskih parcela kupili novi traktor Fatih (85ks) vrijednosti 47.500,00KM, te na taj način povećali vrijednost mašina i priključaka u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Janja na oko 250.000,00KM. Sredstva za kupovinu je obezbijedio Medžlis uz pomoć našeg prijatelja iz Zenice, koji želi ostati anoniman.

Rekonstrukcija ulaznog stepeništa Atik džamije sa izgradnjom pristupa za osobe sa poteškoćama u kretanju

Realizaciju projekta je sufinansirao Medžlis a većinu sredstava smo obezbijedili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa Ministrom Ramić Edinom.

Prva faza projekta je podrazumijevala rušenje i rekonstrukciju postojećeg stepeništa, šalovanje i izljevanje novog i pristupačnijeg stepeništa, te izgradnja rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju.

U drugoj fazi stepenište je obloženo mermerom, kao što je urađeno i na trijemu džamije. Radove su izvršili naše džematlije Trebinčević Nedim sa svojim majstorima, hafiz Baćevac Fahret sa sinom a Inox ogradu je postavio naš džematlija Musić Dževad sa svojim majstorima bez novčane naknade za izvedene radove.

Uređenje pristupa Atik džamiji i vakufskom objektu “Staro kino”

Realizacijom ovih projekata uredili smo i asfaltirali prostor oko vakufskog objekta “Staro kino” koji je izdat pod zakup, te olakšali pristup Atik džamiji. Potrebna novčana sredstva je u cjelosti obezbijedio naš Medžlis.

Uređenje vakufskog stana u Tuzli

Bračni par hadžija Baćevac Izet i njegova hanuma Nedveta su zvanično 2022. godine, uvakufili stan u Tuzli za Medžlis Islamske zajednice Janja, a na ime vakufa Palutinske džamije. Kako bismo stan priveli namjeni pristupili smo rekonstrukciji krova te uređenju unutrašnjosti. Nakon završetka unutarnjih radova, uslijedit će kupovina potrebnog namještaja. Potrebna novčana sredstva je u cjelosti obezbijedio naš Medžlis.

Administrativno sjedište Medžlisa

Naš Medžlis dugi niz godina koristi prostorije imamskog stana Atik džamije u kojem su trenutno i prostorije za djecu predškolskog uzrasta, naš Vildan. Kako bismo oživjeli vakuf supruge Mula Emina efendije Topalovića, odlučili smo se na izgradnju sjedišta Medžlisa na novoj lokaciji. Realizaciju projekta je sufinansirao Medžlis a većinu sredstava smo obezbijedili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa Ministrom Ramić Edinom. Radovi će biti nastavljeni na proljeće inša-Allah!

U radu je bereket!

M. Cifrić

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh