Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Dan šehida: Sjećanje na najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine

Dan šehida: Sjećanje na najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine

Drugog dana Ramazanskog bajrama, 14. maja 2021. godine obilježen je Dan šehida u Janji.

Obilježavanje Dana šehida u Janji se tradicionalno održava u haremu – mezarju Panjevi, gdje je ukopano devet šehida.

Obilježavanju su prisustvovali porodice šehida, predsjednik Medžlisa hadžija Husejn Camić, glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, imami, predstavnici političkog i društvenog života, kao i omladina i džematlije iz Janje.

Obilazeći naše šehitluke drugog dana Ramazanskog bajrama iskazujemo našu zahvalnost najboljim sinovima domovine Bosne i Hercegovine, i našim šehidima i svim našim borcima za ovu zemlju i slobodu svih ljudi koji u njoj žive.

Imami i džematlije su pred duše šehida proučili Jasin-i-šerif, te poklonili hatmu, a prigodnim riječima obratio se glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, koji je istakao značaj šehida i onog što su oni učinili i dali za našu Domovinu. Hafiz je posebno naglasio naš dug prema šehidima i njihovim porodicama, kao i potrebu da mlađima prenosimo istinu o agresiji i događajima iz devedesetih godina.

Program obilježavanja Dana šehida je nastavljen obilaskom porodice šehida, rahmetli Bilalić (Ćamil) Admira -Purde (16.09.1972.), koji je poginuo u dvadesetčetvrtoj godini, dana 09. augusta 1995. godine. Predsjednik Medžlisa hadžija Husejn Camić i koordinator za društvenu brigu Medžlisa Kemal-ef. Gutić, su posjetili majku Sadetu, te joj uručili skromnu novčanu hediju.

Glavni imam, hafiz Omer-ef. Camić, je posjetio Hrustanbegović Aišu, suprugu rahmetli Ćerim-ef. Hrustanbegovića (1960.-1993.). Iza Ćerim-ef. je ostalo dvoje djece Muaz i Haris. Poginuo je 22. marta 1993. godine u Sarajevu. Službovao u Janji od 1981. do 1987. godine.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh