Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru.
(Buharija i Muslim)

Dan šehida: Sjećanje na najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine

Dan šehida: Sjećanje na najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine

Drugog dana Ramazanskog bajrama, 14. maja 2021. godine obilježen je Dan šehida u Janji.

Obilježavanje Dana šehida u Janji se tradicionalno održava u haremu – mezarju Panjevi, gdje je ukopano devet šehida.

Obilježavanju su prisustvovali porodice šehida, predsjednik Medžlisa hadžija Husejn Camić, glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, imami, predstavnici političkog i društvenog života, kao i omladina i džematlije iz Janje.

Obilazeći naše šehitluke drugog dana Ramazanskog bajrama iskazujemo našu zahvalnost najboljim sinovima domovine Bosne i Hercegovine, i našim šehidima i svim našim borcima za ovu zemlju i slobodu svih ljudi koji u njoj žive.

Imami i džematlije su pred duše šehida proučili Jasin-i-šerif, te poklonili hatmu, a prigodnim riječima obratio se glavni imam hafiz Omer-ef. Camić, koji je istakao značaj šehida i onog što su oni učinili i dali za našu Domovinu. Hafiz je posebno naglasio naš dug prema šehidima i njihovim porodicama, kao i potrebu da mlađima prenosimo istinu o agresiji i događajima iz devedesetih godina.

Program obilježavanja Dana šehida je nastavljen obilaskom porodice šehida, rahmetli Bilalić (Ćamil) Admira -Purde (16.09.1972.), koji je poginuo u dvadesetčetvrtoj godini, dana 09. augusta 1995. godine. Predsjednik Medžlisa hadžija Husejn Camić i koordinator za društvenu brigu Medžlisa Kemal-ef. Gutić, su posjetili majku Sadetu, te joj uručili skromnu novčanu hediju.

Glavni imam, hafiz Omer-ef. Camić, je posjetio Hrustanbegović Aišu, suprugu rahmetli Ćerim-ef. Hrustanbegovića (1960.-1993.). Iza Ćerim-ef. je ostalo dvoje djece Muaz i Haris. Poginuo je 22. marta 1993. godine u Sarajevu. Službovao u Janji od 1981. do 1987. godine.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh