Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca.
(Buharija i Muslim)

Najdraža mjesta Allahu su mesdžidi, a najmrža pijace

Srušena Atik džamija u Janji – 1993. g.

Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: ,, Najdraža mjesta Allahu su mesdžidi, a najmrža pijace. ” (Muslim)

Hadis nam kazuje da su pijace, u osnovi, dozvoljene. Ali postaju omražene i najmrža mjesta Allahu dž.š., upravo zbog toga što se na pijacama mnogo laže, lažno svjedoči i zaklinje, obmanjuju se kupci, mjesta su svađe, mjesto gdje se Allah, dž.š., zaboravlja i ne spominje, i sl.

Šta su pijace našeg doba?

Bez imalo sumnje to su: pijace, trgovački centri, kafane i sva ona mjesta na kojima se ljudi sreću, a da njihovu interakciju prati grijeh.

Pijaca na mjestu porušene Atik džamije u Janji – 1994. god. – Edin Skokić

Ako bismo danas tražili prostor koji je omiljen širokim masama, gdje se ide kad treba i kad ne treba, gdje se sreću planirani i neplanirani prijatelji i poznanici onda su to sigurno trgovački centri.

Kako bi zadržali ljude što dulje ti centri više nisu samo mjesto klasične trgovine, već su mjesta raznovrsne zabave, mjesta sa restoranima i sl.

Načelno dozvoljena mjesta postaju ružna i za vjernika neprihvatljiva, kad njima zavlada grijeh, mržnja, laž, potvora, svađa, prepirka, i sl.

Da li je Facebook – pijaca?

Bez imalo sumnje – DA.

Kao na pijaci, tako i na Facebooku svako mjesto ima svoj štand. Stavlja na njega šta želi. Govori o svojoj robi istinu ili laž.

Dozvoljava sebi da o njegovoj robi govore prolaznici – one koje zna, ali i oni koje ne zna. Kupuju od njega oni koje zna i oni koje ne zna, kao trgovac, primoran je i sam kupovati od drugih. I sam birati šta i od koga uzimati. Stalno je u poziciji da nešto kupuje, a nešto prodaje.

Imate, zar ne, lažne kupce koji hodaju od štanda do štanda i nemaju namjeru ništa kupovati. Imaju namjeru provocirati vlasnike štandova. Obarati cijenu njihovoj robi. Nalaziti joj zamjerke.

Dok to rade, prepiru se, raspravljaju – najčešće su čiste ćurlike – nit imaju za šta kupiti, nit imaju šta ponuditi.

Ako prepustimo svoje profile, svoje štandove i robu njima, da svaka šuša može komentirati i svoj smet iz grudi istresati, naši će štandovi postati smetljivi i neuredni.

Ako dopustimo sebi da se sa svakim bezumnikom natežemo i raspravljamo – oni će nas spustiti na svoj nivo i onda će oni iskreni koji traže kvalitetnu robu zaobilaziti naš štand.

Valja shvatiti da nije najbolji trgovac onaj oko čijeg se štanda najviše prašine diže, već onaj na čijem štandu je najbolja roba – ali i najbolji kupci.

Da bismo čuvali čast svog štanda, da bismo bili okruženi iskrenim kupcima, ali da bismo od iskrenih nabavljali robu – moramo se kloniti onih koji samo nered, smutnju, laž, prepirku, svađu i raspravu nude.

Zato pozivamo vas da pročistimo svoje virtualne štandove, kako ne bi načelno dozvoljena pijaca koju Facebook zovemo – postala Allahu, dž.š., najmrže mjesto.

Nastojim svim neozbiljnim i pokvarenim kupcima onemogućiti pristup mome štandu, a trudim se da i sam kupujem robu od onih najboljih.

Kažimo im da mi nemamo robu za njih, niti oni imaju valutu koju primamo.

Atik džamija u Janji, od 2004. god

Izvor: ,,Budi bolji čovjek ”

Autor:  Sabahuddin Sijamhodžić

Za Akos.ba priredila: Adisa Omerbašić

Ilustracije: MIZ Janja

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh