Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Osuda kontinuiranih napada na vjernike i imovinu Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom entitetu RS

Povodom događaja koji su proteklih dana uznemirili muslimane u Bijeljini i Zvorniku oglasilo se Muftijstvo tuzlansko saopćenjem u kojem se kaže:

– Najoštrije osuđujemo kontinuirane napade na imovinu Islamske zajednice, te govor mržnje i zastrašivanje vjernika. U posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko takvih uznemirujućih događaja u Bijeljini i Zvorniku.

Najprije su u noćnim satima 7. juna 2019. godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, nepoznata lica porušila četiri nišana, te je načinjena značajna materijalna šteta, a nišani su potpuno uništeni ili u znatnoj mjeri oštećeni.

Nepoznate osobe su 11. i 12. juna 2019. godine na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavili uvredljive i prijeteće letke. Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano „Srebrenica“, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom „Otadžbina je ovo Srbina“ i letak sa likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom „Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno“. O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima.

Ovim povodom zahtijevamo da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pokažu odgovoran pristup u sprječavanju djela kojima se nanosi šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljavaju govor mržnje i prijetnje, izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost (što je kažnjivo članom 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine), odnosno javno izaziva i podstiče nasilje i mržnja (što je kažnjivo članom 359. Krivičnog zakona Republike Srpske).

Pozivamo organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje.

Naše džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivamo da se ne plaše ovakvih zastrašivanja kojih je bilo i ranije. Apelujemo na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh