Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca.
(Buharija i Muslim)

Posljednja teravija će se klanjati u džamijama večeras

Posljednja teravija će se klanjati u džamijama večeras

Dragi postači, večeras ćemo u našim džamijama klanjati teravih namaz.

Ukidanjem policijskog sata na području RS-a, večeras ćemo klanjati teravih namaz shodno preporukama Rijaseta IZ u BiH i nadležnih državnih organa.

Po preporukama Rijaseta, klanja se 4 rekata farza (jacija), 4+4 rekata- teravih namaza i 3 rekata vitr namaza.

Bajram namaz je u nedjelju, 24.05.2020.g , a sabah-namaz tog dana će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza. Bajram namaz se klanja u 5:47 min.

Bajram namaz će se obaviti u 3 džamije na području MIZ Janja, a biće otvorene od 5:30 sati.

Molimo džematlije da imaju razumijevanja jer i dalje ostaje na snazi odluka o samo 50 osoba u vjerskom objektu, poštujući sve prethodne preporuke i fizičku distancu, o čemu smo ranije pisali vezano za džumu namaz.

“U džamiji može klanjati 50 osoba na naznačenim mjestima u safovima, pa se preporučuje da džematlije ponesu serdžadu za slučaj da džumu namaz obave u dvorištu džamije.”

Pored obaveznih zaštitnih sredstava, obavezna je fizička distanca pri ulasku, boravku i izlasku iz džamije (označena mjesta za klanjanje u džamiji), te Vas molimo da se ne rukujete pri samom čestitanju Bajrama!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh