Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer uistinu ono što je uništilo one prije vas je pretjerivanje u njoj.
(Ahmed)

Saopćenje Ureda za odnose s javnošću Rijaseta

mjesecSarajevo, 06. novembar 2013. (MINA) – Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom nesporazuma u Antwerpenu usljed neadekvatnog tumačenja uputstva Ureda za bošnjačku dijasporu o obilježjima u vjerskim objektima, izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ponosna je na sve Bošnjake i Bošnjakinje iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova i drugih područja koji, živeći i radeći u dijaspori, brižno čuvaju svoj islamski identitet i razvijaju nacionalnu svijest. Predana svekolikom napretku i uspostavljanju bratstva i razumijevanja među muslimanima, Islamska zajednica je iznenađena da je uputstvo rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta Islamske zajednice o isticanju obilježja i zastava moglo biti izgovorom za nesporazum između organizatora i nekih učesnika na Bajramskom turniru u Antwerpenu. Islamskoj zajednici je žao što je došlo do tog, očitog, nesporazuma i neadekvatnog razumijevanja i tumačenja navedenog uputstva te će u propisanoj proceduri utvrdit sve okolnosti i odrediti se prema mogućem prekoračenju ovlasti. Naime, uputstvom se precizira da u objektima Islamske zajednice i obrednim mjestima nije dopušteno postavljati simbole i zastave drugih zajednica, grupacija ili ideoloških pokreta, osim zvanične zastave Islamske zajednice, te eventualno zastave države domaćina i državne zastave Bosne i Hercegovine. Nakon registriranih pokušaja isticanja obilježja i zastava koji ne pripadaju Islamskoj zajednici i nacionalno-kulturnom miljeu iz kojeg dolaze njeni članovi, namjera ovog uputstva je da zaštiti obredna mjesta bošnjačkih džemata u dijaspori od nasrtaja ideoloških grupacija i pokreta iz različitih dijelova svijeta a za koje se, nerijetko, vežu kontroverzne aktivnosti ili naslijeđe. Jasno je da uređivanje drugih prostora u kojima se održavaju nacionalni, sportski ili kulturni programi bošnjačkih zajednica ne spada u nadležnost Islamske zajednice. Pozivanje na Rijaset ili njegove odluke u takvim slučajevima neutemeljeno je i nedopustivo.

Predanost sandžačkih Bošnjaka da čuvaju i razvijaju svoj nacionalni, kulturni i vjerski identitet u dijaspori i njihov trud da unaprijede svoj položaj u Srbiji vrijedni su pažnje i podrške. Afirmacija nacionalnih vrijednosti i simbola bošnjačkog naroda u Sandžaku, uključujući poštovanje prema sandžačkoj zastavi, spada u temeljna prava i evropsku demokratsku stečevinu.

Također, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima duboko poštovanje prema doprinosu i žrtvama Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka za slobodu i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i ljubavi koju joj poklanjaju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osjeća bratsku i institucionalnu obavezu da pomogne muslimanima u Sandžaku i Srbiji u ostvarivanju njihovih vjerskih prava i sloboda, te postizanju pune ravnopravnosti i afirmacije nacionalne kulture i tradicije. Jedinstvo Islamske zajednice obavezuje nas da zajednički predano tragamo za najboljim rješenjima, da svakim svojim postupkom doprinosimo jačanju međusobnog povjerenja a sve nesuglasice rješavamo u skladu s našim normativnim aktima, preuzetim obavezama i u duhu dobre volje i namjere. Zbog važnosti misije i odgovornosti prema muslimanima i cijelom bošnjačkom narodu, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini neće dopustiti da bilo kakvi nesporazumi poljuljaju naše bratsko povjerenje i poštovanje, jer narodni simboli, nacionalne i kulturne vrijednosti bošnjačkog naroda, ma gdje živio, neupitne su vrijednosti za sve uposlenike, organe i ustanove Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh